Razlike u alternativnim oblicima lecenja i metodam

Razlike u alternativnim oblicima lecenja i metodam

22.06.2020

Alternativno lecenje, na zalost, ne predstavlja cest oblik lecenja u nasoj zemlji. Stoga ovaj tekst, kao i tekstovi kojima cemo vam se obracati, ima za cilj da nasim klijentima, i nasim buducim klijentima priblizi metode alternativnog lecenja. Ovaj tekst takodje ima za cilj da nasim klijentima pojasni i priblizi znacenje pojimova "alternativno lecenje", "komplementarno lecenje, "alternativna medicina"... Vodjeni idejom, da sa boljim i sustinskim razumevanjem samog pojima, nase korisnike, kao i buduce klijente, reklaksiramo neosnovanih predrasuda koje se u nasoj zemlji vezuju za ove pojimove, kao i da ih zainteresujemo da nas pitaju i da im predocimo ogromne mogucnosti alternativnih metoda, od prevencije raznih obolenja do mogucnosti lecenja i izlecenja mnogih tegoba.

U medicinskim krugovima za alternativnu medicinu cesto koristimo jos i izraze "isceljenje", "komplementarni oblik lecenja", " komplemetarna medicina".

To bi bila zapravo samo komparacija alternativne medicine u odnosu na klasicnu. Klasicna medicina se ne bavi razlikama izmedju razlicitih oblika komplementarnih odnosno alternativnih metoda.

Mada na ovom mest moram da istaknem da je medicina sve sto donosi coveku dobrobit, kako god je definisali. Rec alternativno u srpskom jeziku ima znacenje "opciono" a time u podtekstu "drugorazredno".


Komplementarno prema alternativnom

Alternativno zapravo znaci IZBORNO, dok komplementarno znaci dodatno ili dopunsko. Ova definicija i razlikovanje ovih pojimova ima sustinski znacaj, jer time alternativnu medicinu definisemo kao izborni nacin lecenja obolenja i dajemo joj isti legitimitet koji ima klasicna medicina, i koji ona zapravo i zasluzuje.

U klasicnoj medicini se upotrebljava izraz "dodatna" ili " komplementarna" jer dopunjuje, a ne zamenjuje klasicno lecenje. Svojom funkcijom dopunjavanja sa metodama klasicne medicine opravdava lefitimitet koji joj pripada, a koji prosecnom pacijentu nije blizak iz razloga sto ovi pojmovi nisu na ovako jasan i razumljiv nacin definisani.

Kod ljudi je izraz alternativna medicina duboko ukorenjen iako se pod alternativnom medicinom ne podrazumeva samo izborna metoda lecenja vec i dopunske metode lecenja koje se dopunjuju sa metodama lecenja u klsaicnoj medicinskoj nauci.

 

Metode i sistemi unutar komplementarne i alternativne medicine

Posto suo jasno definisali pojam "alternativne medicine" i ukazali na njenu korelaciju sa klasicnom medicinskom naukom, u cilju upoznavanja nasih citalaca detaljnije, na ovom mestu cemo pomenuti metode alternativne medicine.

Sistemi alternativne medicine su organizovane celine drevnog znanja, koje podrazumeva poimanje coveka kao celinu uma, duha i fizickog tela. Sistemi alternativne medicine podrazumevaju holisticki pristup covekovom zdravlju, posmatra coveka kao celinu a ne kao skup sistema organa, razlicitih tkiva i raznorodnih celija. U sistemu alternativen medicine vazan deo celine su emocionalna stanja, dakle ono sto se u klasicnoj nauci naziva "psihosomatika", s tom razlikom sto se u alternativnim metodama sve posmatra kao dinamicki proces jedne celine, a ne odvojeno jedno od drugog.

Sistemi alternativne medicine su:

  • tradicionalna kineska medicina, odnosno znanja drevne kineske nauke o sistemu 5 elemenata, lekovitom bilju, ishranu koja odgovara kineskoj medicinskoj nauci i znanju o 5 elemenata, fizicke vezbe (medicinski Qi-gong) i lecenje uz pomoc akupunkture i akupresure.
  • tradicionalno indijsko lecenje- ajurveda. Ajurveda upotrebljava svoj sistem znanja koji je zasnovan na posmatranje prirode i prilagodjavanju coveka prirodnim zakonima. Ajurveda ukljucuje specifican nacin ishrane i lecenje uz pomoc dijeta prilagodjenih konstituciji coveka, lecenje biljnim lekovima i lekovitim pripravcima, specifican sistem vezbi (yoga), ajurvedske masaze, mediraciju...
  • Homeopatija je drugaciji sistem lecenja, gde nacin ishrane nema presudnu ulogu za adravlje coveka. Homeopatija, kao i drugi sistemi, ima individualan pristup coveku kao celini i deluje po principu "slicno" se leci "slicnim". U sistemu homeopatskog lecenja se koriste lekovi koji predstavljaju informisanu vodu. Takvi pripravci u telu podsticu odredjene odbrambene reakcije, sa ciljem da telo prepozna bolest i pocinje samo da se leci koristeci svoje regenerativne kapacitete.

 

Metode alternativne medicine su definisane kao lekarski pristup poboljsanju zdravlja coveka. Razlikujemo sledece metode:

  • bioloski zasnovane metode- To su metode u kojima se za lecenje i prevenciju nastanka bolesti koriste hrana, lekovito bilje, mikronutrienti ( vitamini, minerali, oligoelementi. To su zapravo ortomolekularna medicina, nutricionizam i fitoterapija (farmakognozija)
  • manipulativne i fizicke metode- To su metode koje lece i preveniraju bolesti uz pomoc masaze misica, vezivnog tkiva i pokretanjem delova tela. Primeri takve terapije su refleksoterapija, kiropraktika, osteopatija, kraniosakralna terapija, Bownova terapija, i manualna medicina.
  • energetske metode- To su metode kojima komuniciramo sa covekovim elektromagnetnim poljen odnosno biopoljem. Smatra se da je bioplje povezano sa endogenim bioelektromagnetnim poljem ljudskog organizma, sto odrazava biolosko stanje organizma.

Biorezonaca pripada toj grupi metoda.

U BIORESONA centru upotrebljavamo Bicom biorezonancu po sistematici dr.Rome. Po potrebbe je kombinujemo sa drugim metodama lecenja kao sto su nutricionizam, ortomolekularna medicina, homeopatija i obezbedjujemo individualan pristup zdravstvenom problemu svakog naseg pacijenta. Saradjujemo sa osteopatama kod lecenja bolnih sindroma i slicnih oboljenja.

 

Efikasnost komplementarnih alternativnih metoda lecenja

Obzirom da se alternativne metode lecenja koriste sirom sveta, dugi niz godina i da su inplementirani u konvencionalni sistem obrazovanja (akupunkturologija se izucava na Harvard University, USA), dostupan nam je klinicki ucinak ovih metoda u lecenju raznih bolesti i poremecaja. Na osnovu dugogodisnjih iskustava nasih kolega sirom sveta formirani su statisticke tabele ucinkovitosti alternativne medicine, sto joj daje naucnu verifikaciju. Statisticke podatke ucinkovitosti cemo vam predstaviti u nekom od narednih clanaka,kako bismo vas upoznali sa dostignucima i efikasnoscu ovog vida lecenje na egzaktan i neosporan nacin.

Pratite nas rad. Uvek nam mozete pisati, odgovoricemo Vam sa velikim zadovoljstvom.

Danijela Arandjelovic, mr.ph
Bicom terapeut, po sistematici dr.Rome

 

 

Naručite pregled

Kontaktirajte nas preko online obrasca i u najkraćem mogućem roku odgovorićemo Vam na upit.

Polja označena sa * su obavezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. posebnu pažnju posvećuje zaštiti vaših ličnih podataka. Možete pročitati detaljnija pravila u vezi sa upotrebom i obradom vaših ličnih podataka u Politici privatnosti.