Naše sunce: Od koristi za telo in um do alergije na sunce i sunčanice

Naše sunce: Od koristi za telo in um do alergije na sunce i sunčanice

10.07.2020

Dugo očekivano leto je stiglo! Dok neki od nas bez problema uživaju u suncu, drugi jedva čekaju da vrućine prodju. Uzrok za to nije da samo teško podnose toplotu, nego i činjenica, da pojedine osobe imaju alergiju na sunce.

Sunčeva energija se sastoji od infracrvenih zraka, vidljivog spektra svetlosti, ultraljubičastih A zraka (UVA) i ultraljubičastih zraka B (UVB). Infracrveni zraci nam daju osećaj toplote i komfora, ali mogu uzrokovati dehidraciju kože, osećaj toplote i sunčanicu.
Vidljivi deo svetlosti na nas deluje antidepresivno i blagotvorno na naše osećanja i hormonske funkcije mozga. Nažalost preveliko izlaganje suncu dovodi i do staranja kože.

UVA zraci stimulišu pigmentaciju i tamnjenje kože, prodiru duboku u kožu i dovode do oštećenja elastičnih vlakana kože. Zato je izlaganje suncu bez adekvatne zaštite, glavni faktor rizika za nastanak kožnog raka.

UVB zraci stimulišu stvaranje melanina (kožni pigment) i vitamina D. Istovremeno pa zaradi njih može doći do pojave opekotina, preranog staranja kože i takodje odredjene vrste kožnog raka.

Sve to nam govori da prekomerno izlaganje suncu može biti jako štetno.

 

 

Šta znači alergija na sunce?

 

Alergija na sunce je zajednički izraz za različita kožna stanja, koja karakteriše svrab i osip crvene boje, koji se javljaju kao posledica izlaganja kože sunčevim zracima. Obično se pojavi dan ili dva po boravku na suncu. Alergiju na sunce prepoznajemo po crvenim plikovima ili izbočenjima na koži, koja svrbe, a pojavlju se najčešće u predelu gornjeg dela grudnog koša, ruku, nogu i ramena.

Poseban oblik alergije na sunce su akne Mallorca, koje su jako slične običnim aknama, samo što dodatno svrbe. Uzrokuje ih kombinacija masti na koži (upotreba kreme za sunčanje) i sunčevih zraka.

Zašto nastaje alergija na sunce?

Alergija na sunce nastaje kao rezultat ultraljubičastog zračenja koje izaziva promene na slojevima kože. Te promene potom uzrokuju da imuni sistem pogrešno identifikuje proteine u ćelijama kože i prepoznaje ih kao uljeze koji moraju biti »uništeni«. Zbog toga imuni sistem počinje da stvara antitela koja napadaju sopstvene ćelije i izazivaju pojavu gore navedenih simptoma.

Dolazi do oslobadjanja histamina (mediatora zapaljenske reakcije), koji je odgovoran za svrabež, crvenilo i otok. Kako bi uspešno sprečili nastanak alergija na sunce, treba razlikovati fotoalergije od fototoksičnosti.

Fotoalergija je kožna promena, koja nastaje pod uticajem sunčeve svetlosti i imunih mehanizama. Ugrožene su osobe, koje imaju razvijena antitela protiv delovanja ultraljubičastih zraka.

Gornji slojevi kože postaju upaljeni, koža je crvena , bolna na dodir, ljušti se i prekrivena je sitnim osipom. Najviše su pogodjeni ljudi svetle puti sa pegicama. Često je uz sve navedene promene prisutna urtikarija ili koprivnjača. U koži se pod dejstvom UV zraka oslobadjaju alergeni, koji uzrokuju imunski odgovor tela. Zato se posle samo nekoliko minuta ispostavljanja suncu kod senzitivnih osoba može pojaviti svrab, koprivnjača i otok.

Fototoksičnost je kožna promena , koja se obično pojavljuje kod pojedinaca nakon izlaganju suncu i po prethodnom kontaktu sa odredjenem supstancom (fotosenzibilizator). To mogu biti razne vrste hrane, sokova, lekovi (antibiotik doksiciklin, analgetici iz grupe NSAIL, kontraceptivne tablete i sl.), biljke, eterična ulja i kozmetički proizvodi.

Spomenute supstance upijaju energiju sunčevih zraka, zatim je oslobadjaju u obliku slobodnih radikala i reaktivnog kiseonika u kožu i na taj način oštećuju ćelije. Zato se dogadja da količina sunca koju bi koža normalno primila bez reakcije, dovede do teške upalne reakcije, slično kao što se to dogadja kod opekotina uzrokovanim suncem. Takva reakcija može pogoditi svakoga bez obzira na boju kože.

 

Naturopatski saveti za leto:

Jako važno je da kožu pravilno pripremite na sunce i leto, što podrazumeva da se postepeno izlažate suncu i postepeno produžujete vreme izlaganja, kako bi se vaše telo naviklo na sunčeve zrake.

  • Izmedju 11 i 16h izbegavajte sunce.
  • Nosite šešire, odeću i naočare koji vas štite od UVA i UVB sunčevih zraka.
  • Izaberite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (najefektivnije su kreme koje štite od UVA i UVB zraka) i imaju čim veći zaštitni faktor (iznad 30). Što je veći zaštitni faktor, bolja je zaštita od sunca.
  • Zaštitna sredstva (kreme) namažite na kožu barem 30 minuta pre izlaska napolje, jer je potrebno 30-45 min da ih koža upije i počnu da deluju
  • Iako je na skoro svakoj kremi za sunčanje napisano da je vodootporna savetujemo da je nakon svakog kupanja ponovo namažete na telo, jer se u vodi odredjeni sloj kreme spere.
  • Izbegavajte istovremenu upotrebu dezodoranta, parfema i sunčanje, jer se na taj način povećava mogućnost za nastanak fototoksičnosti.
  • Ukoliko do alergije na sunce dodje, savetujemo upotrebu hladnih obloga ili gel aloje vere na zahvaćeni deo tela, jer umiruje i hladi kožu.
  • U letnjim mesecima budite dobro hidrirani i nadoknadjujte elektrolite, jer samo tako telo može bolje da reguliše telesnu temperaturu, što je vrlo važno da bi se izbegao nastanak dehidracije i sunčanice.

Bioresonanca i alergija na sunce

S pomoću biorezonance se možemo pravilno pripremiti za leto i sprečiti nastanak neprijatne pojave alergije na sunce. Savetujemo da se pred dolaskom leta odnosno toplijih dana napravi nekoliko biorezonančnih terapija, gde se fokusiramo samo na taj problem.

Za uspešnu analizu prilikom prve posete ponesite sa sobom proizvode koje leti upotrebljavate (kreme za sunčanje, losione, sprejeve i sl.) i lekove(ako ih uzimate). Pored toga uzorak alergena može biti manja količina morske ili slatke vode, koju ste prethodno ostavili na suncu nekoliko dana. Na prvoj analizi ćemo testirati sve proizvode, kao i čašu vode i na osnovu dobijenih rezultata ćemo vam napraviti odgovarajući terapeutski program.

Rezultati su ponekad vrlo brzo vidljivi,a ponekad treba terapije ponavljati pre svake letnje sezone.

U slučaju fototoksičnosti, savetujemo da sa BICOM biorezonantnim terapijama počnete u zimu ili proleće kako bi se pravovremeno pripremili za leto. U tom slučaju nam je potreban aktivni sastojak , koji vam pravi probleme. Takve vrste terapija imaju smisla, ukoliko redovno uzimate lekove. Možda bi najviše pomagalo da zamenite lek za drugi ili ukoliko je moguće uzimate lekove samo po potrebi.

Pripremila: Aleksandra Barbarić Kovačić, dr.med

 

 

Naručite pregled

Kontaktirajte nas preko online obrasca i u najkraćem mogućem roku odgovorićemo Vam na upit.

Polja označena sa * su obavezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. posebnu pažnju posvećuje zaštiti vaših ličnih podataka. Možete pročitati detaljnija pravila u vezi sa upotrebom i obradom vaših ličnih podataka u Politici privatnosti.